רשלנות רפואית מוגדרת כמתן שירותים רפואיים תוך סטייה מהסטנדרט הרפואי המקובל או מרמת הזהירות הסבירה.
בתביעה של רשלנות רפואית יבחן ביהמ"ש האם הגורם הרפואי המטפל פעל כפי שגורם רפואי סביר, מקצועי ומיומן היה צריך לנהוג בנסיבות העניין. כן יבחן האם אותו גורם פעל בהתאם לאמות המידה הרפואיות המקובלות.
במידה והתשובה שלילית, התנהלות הגורם הרפואי תחשב כרשלנית, והזכות לקבל פיצוי מאותו גורם רפואי תקום במידה ונגרם נזק לתובע עקב הרשלנות (קרי, קשר סיבתי בין הרשלנות לנזק).
יודגש כי בתי המשפט בישראל הכירו בסוגים נוספים של רשלנות רפואית הכוללים התרשלות בגין אי קבלת הסכמה מדעת של המטופל, ופיצוי החולה בגין פגיעה באוטונומיה שלו.
בתביעה של אי קבלת הסכמה מדעת יבחן ביהמ"ש האם הגורם הרפואי קיבל את הסכמתו של המטופל, לאחר שקיבל הסבר מלא ומפורט לגבי הטיפול, השלכותיו, והסיכונים הטמונים בו. בנוסף על אותו גורם להציע ולהסביר על חלופות טיפול אפשרויות.
במידה ויוכח שהמטופל לא קיבל הסכמה מדעת, וככל שהיה מקבל הסבר ראוי הוא היה בוחר שלא לקבל את הטיפול הרפואי שבגינו נוצר לו הנזק, או לחילופין היה בוחר באחת האלטרנטיבות שהיו קיימות לו בנסיבות (והסיכוי להיארעות הנזק קטן מהחלופה שנבחרה)- המטופל זכאי לפיצוי בגין נזקיו, אף אם לא נגרמו כתוצאה מרשלנות.
פגיעה באוטונומיה מתייחסת למקרים בהם לא נמסר מלוא המידע למטופל, ואולם, כך או כך, הוא היה בוחר בטיפול שהוענק לו. קרי- הפיצוי מוענק בגין רשלנות במסירת המידע, אף אם הוכח שממילא אותו מטופל היה בוחר בטיפול שהוצע לו גם אם מלוא המידע היה נמסר לו.
שלבי הגשת תביעה שעילתה רשלנות רפואית
בשלב ראשון מתקיימת פגישת ייעוץ, במסגרתה הלקוח מציג בפני עורך הדין את סיפור המקרה, נסיבותיו, הגורמים הרפואיים המעורבים בו וכיוצב'.
בהמשך עורך הדין ידאג לאיסוף החומר הרפואי הרלבנטי. בהקשר זה יודגש כי על כל מוסד רפואי לנהל ולתעד בצורה מיטבית את המידע הרפואי, והחולים זכאים לקבל לעיונם בכל עת העתק מלא מהתיעוד (בדרך כלל בתשלום בהתאם לתעריף שנקבע ע"י משרד הבריאות).
בתום איסוף החומר הרפואי, עורך הדין יעבירו למומחה רפואי העוסק בתחום הרלבנטי לתיק (כך לדוגמא תיק שעילתו קרעים בפרינאום כתוצאה מהתרשלות במהלך לידה יועבר לעיונו של מומחה המתמחה במיילדות וגינקולוגיה).
לאחר שהמומחה יעיין בתיק, ויסבור שקיימת רשלנות רפואית, והיא שהובילה לנזק הנטען (הקשר הסיבתי), הוא יערוך את חוות הדעת ויעבירה לעורך הדין המטפל בתיק. יודגש כי יש צורך גם בחוות דעת רפואית שתאמוד את נזקיו של הלקוח, מעבר לקיומה של רשלנות רפואית.
יובהר כי איסוף החומר, איתור מומחה מתאים וכתיבת חוות דעת רפואיות בשאלת האחריות, הקשר הסיבתי והנזק- הינם הליכים מורכבים וארוכים העלולים להימשך על פני מספר חודשים, ואולם המדובר בשלב חשוב וקריטי ביותר לביסוס התביעה.
לאחר שכל חוות הדעת ערוכות ומוכנות, יערוך עורך הדין את כתב התביעה ויגישו לבית המשפט בצירוף חוות הדעת כאמור.
אם הנכם חושדים שנגרם לכם נזק שמקורו ברשלנות רפואית, תוכלו לפנות אלינו לקבלת ייעוץ ללא התחייבות.